Połączenie idealne, musicie spróbować 🙂
Składniki:
– 60 dag łososia
– 3 całkiem spore cukinie
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 0,5 łyżeczki soli
– 2 białka (jaja kurzego)
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach (jeśli masz zaostrzenie pozbądź się pestek – przekrój cukinię wzdłuż na pól i wydrąż pestki ze środka za pomocą łyżki – prosta sprawa 🙂 ). Po starciu cukinii wyciśnij z niej jak najwięcej wody (najlepiej zawijając ją w ścierkę). Dodaj do cukinii, sól, koperek i pietruszkę, mąkę i ubite białka (jeśli z Twoimi jelitami wszystko ok dodaj 2 ząbki czosnki i 1 startą cebulę). Wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, możesz go bardzo delikatnie posmarować oliwą. Na blaszce układaj placuszki, najlepiej łyżką i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz około 25 minut (w zależności jakiej wielkości placuszki uformujesz, przy mniejszych wystarczy 20 minut). Umyj łososia, dopraw delikatnie solą, podziel na 4 części i ułóż w naczyniu do gotowania na parze na ok. 15 minut. To już! Można zajadać 🙂
Jak zwykle proste, szybkie i pyszne danie 🙂