Niezwykła kasza gryczana z kurczakiem gotowanym na parze i pieczonymi burakami

Koniecznie spróbuj kaszy gryczanej w takim wydaniu 🙂 nie zapomnisz jej smaku przez długi czas 🙂

Składniki:

  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 9 suszonych pomidorów (najlepiej będzie jeśli użyjesz te nie z zalewy)
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 250 gramów kaszy gryczanej niepalonej
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 buraki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczka czosnku suszonego
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Zacznij od buraków, ponieważ to one będą wymagały najwięcej czasu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i do rozgrzanego piekarnika włóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia buraki. W zależności od wielkości, piecz je od 45-60 minut (ja miałam naprawdę spore i piekłam 60 minut).

Piersi z kurczaka umyj, podziel na 4 porcje i dopraw 0,5 łyżeczki soli i pozostałymi przyprawami wymienionymi powyżej. Pozostałe pół łyżeczki soli będziesz potrzebować do ugotowania kaszy gryczanej. Przyprawionego kurczaka włóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj przez około 30 minut.

250 gramów kaszy wsyp do gotującej się, osolonej wody (na 250 gramów potrzebujesz 600 ml wody). Podczas gotowania kasza powinna wchłonąć całą wodę. Kaszę gotuj przez 20 minut.

Bakłażana umyj i pokrój w grube plastry, oprósz delikatnie solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wytrzyj plasterki bakłażana ręcznikiem papierowym. Około 25 minut przed końcem pieczenia buraków, dołóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia plasterki bakłażana i piecz do końca razem z burakami.

Cebulę obierz i pokrój na bardzo cienkie piórka. Pokrojoną cebulę zalej sokiem z połowy cytryny i odstaw na 10 minut. Jeśli masz pomidory suszone nie z zalewy, zagotuj wodę i zalej je wrzątkiem. Pomidory zalane wrzątkiem odstaw na 10 minut.

A teraz nadszedł czas na przygotowanie wyjątkowej kaszy gryczanej 🙂
Ugotowaną, ciepłą kaszę gryczaną wsyp do miski. Upieczonego bakłażana pokrój w mniejsze kawałki i również dodaj do miski z kaszą. Podobnie postąp z namoczonymi suszonymi pomidorami, odsącz je z wody, pokrój i wymieszaj z kaszą. Do kaszy dodaj jeszcze pokrojoną cebulę (odsączoną z soku z cytryny) oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Kaszę, bakłażana, pomidory, pietruszkę i cebulę wymieszaj dokładnie z oliwą.

Upieczone buraki obierz i pokrój w plasterki.

Ugotowanego kurczaka podawaj z „sałatką” z kaszy gryczanej oraz plasterkami pieczonych buraków.

PS Ta kasza gryczana smakuje nieziemsko, no i nie jest nudna 🙂