Marmolada paprykowa

Smak tej marmolady przypomina mi wakacje w Toskanii 🙂 więc od razu wywołuje uśmiech na mojej twarzy 🙂

Jest pyszna i pasuje do mięs, serów, można śmiało dodać do kanapki albo obiadu. A co najważniejsze jest delikatna, więc jeśli możesz jeść paprykę, to w takiej postaci nie powinna Ci zaszkodzić. Koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 1,5 kg słodkiej papryki wydrążonej z pestek (ja użyłam kolorową paprykę: 3/4 papryki czerwonej i 1/4 papryki żółtej)
  • 18o gramów brązowego cukru
  • sól do smaku
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
Paprykę wydrąż z pestek, pokrój i zblenduj lub zmiel w maszynce do mielenia. Zblendowaną/zmieloną paprykę włóż do garnka i gotuj przez 15 minut na dość dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak aby wyparowało jak najwięcej soku. Po 15 minutach dodaj sól, cukier i sok z cytryny i dalej gotuj na średnim ogniu, jeszcze przez około 30 minut, mieszając, żeby się nie przypaliła. Po tym czasie sok z papryki powinien wyparować i masa powinna zgęstnieć. W oddzielnym garnku wygotuj słoiki i pokrywki (ok. 10 minut), tak, aby nic nie przeszkodziło Twoim przetworom w „leżakowaniu” 🙂 Gorącą marmoladę przełóż do słoików, dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut. Wyciągnij z garnka słoiki z przetworami i odwróć do góry dnem do ostygnięcia. I to już ten moment kiedy masz przygotowane pyszne przetwory na jesienne albo zimowe dni 🙂

PS jeśli planujesz zrobić duże zapasy, przygotuj marmoladę z podwójnej porcji, ponieważ z 1,5 kg papryki wyszło ok. 1,5 litra marmolady.

Smacznego!

Niedługo podam Ci pomysł jak możesz smacznie wykorzystać taką marmoladę.

Bądźcie czujni 😉