Makaron ryżowy z gotowanym kurczakiem w przepysznym, aksamitnym sosie

W dzisiejszym daniu jedną z głównych ról odgrywa natka pietruszki, którą ja bardzo cenię za jej dobroczynne właściwości. Natka pietruszki jest bogata m. in. w żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor i cynk. Warto podkreślić, że obecne w natce pietruszki żelazo niehemowe jest dobrze przyswajane dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Już 60 g natki pietruszki zawiera 3,7 mg żelaza. No i oczywiście, ze względu na zawartość witaminy C chroni przed infekcjami.

 

Składniki:
– 200 g makaronu ryżowego szerokiego (ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
– 400 g piersi z kurczaka zagrodowego (pokrojonej w kawałki ok. 3 cm)
– 250 g świeżego szpinaku
– 350 ml mleka ryżowego
– 1,5 łyżki mąki ryżowej
– 4 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
– około 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojonego kurczaka zalej około 100 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Do kurczaka dodaj umyty szpinak oraz sól i gotuj całość jeszcze 1 minutę. Mleko ryżowe wymieszaj dokładnie z mąką ryżową i dodaj do ugotowanego kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 3 minuty. Na koniec gotowania do garnka dodaj pietruszkę i ugotowany, odcedzony makaron i razem wymieszaj.

Smaczne, proste i szybkie danie 🙂

Smacznego!