Lekka sola z gotowanymi burakami i ziemniaczanym puree

 

Najsmaczniejsze są proste historie, prawda? 🙂 A rybka w zaostrzeniu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Tym razem na stół wjechała sola.

Sola jest rybą delikatną i lekkostrawną, będącą źródłem kwasów omega-3. Zawiera tłuszcze jednonienasycone, które sprzyjają utrzymaniu właściwych proporcji cholesterolu we krwi oraz tłuszcze wielonienasycone, których dobroczynne właściwości można chyba wyliczać bez końca, natomiast istotne jest, że wykazują właściwości przeciwzapalne. Warto, spożywać produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ osoby chorujące na niesowite choroby zapalne jelit mają zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych, przez co istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów tych kwasów.

Sola jest także jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego (100 g mięsa zawiera się 14,8 g białka), selenu, fosforu, potasu oraz witaminy D3, B6, B12.

Także smacznego i na zdrowie!

 

Składniki (na 4 osoby):

  • 60 dag fileta soli (bez skóry)
  • 6 niedużych buraków
  • 8 ziemniaków
  • 50 ml mleka ryżowego
  • sól

 

Buraki umyj dokładnie (nie obieraj) i włóż do garnka, zalej wodą i wstaw do gotowania na wolnym ogniu. Buraki średniej wielkości będą potrzebowały ok. 50 minut gotowania. Po ugotowaniu odczekaj aż trochę ostygną i obierz. Następnie zatrzyj na tarce na miazgę i dopraw solą.

Obrane ziemniaki gotuj w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli) przez około 25 minut (do miękkości), odcedź wodę i dodaj mleko ryżowe a następnie rozgnieć je do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.

Rybę umyj, lekko posól, ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez około 15 minut.

Prościzna 🙂 prawda? A pyszności i samo zdrowie na talerzu 🙂