Kuskus z grecką fetą i grillowanymi szparagami
Sezon na szparagi w pełni więc to one będą grały w tym daniu, spośród wszystkich warzyw, główną rolę. Szparagi są pyszne i lekkostrawne. Ja najczęściej używam zielonych szparagów, ponieważ najbardziej mi smakują. Mają charakterystyczny, bardziej wyrazisty smak. Również sposób uprawy powoduje, że mają najwięcej wartości odżywczych.
Dostępne są szparagi białe, zielone i fioletowe, natomiast różnią się od siebie sposobem uprawy.
Szparagi białe rosną przysypane ziemią, są twardsze od zielonych szparagów i wymagają obrania, przez co częściowo tracą cenne składniki odżywcze. Szparagi zielone wyrastają nad powierzchnię gruntu, dzięki czemu do wypustek docierają promienie słoneczne, pod wpływem których barwią się na zielono.
Mniej dostępne są szparagi fioletowe, które rosną kilka centymetrów nad ziemią. Ich mniejsza dostępność wynika z tego, że należy je zebrać zanim urosną i zrobią się zielone. Szparagi mają właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi, dzięki poprawie stosunku jonów potasu do sodu.
Poza tym szparagi są bogate w kwas foliowy, w 100 g zawierają go 149 mikrogramów. Szparagi zawierają również (w 100 g):
– wapń – 23 mg
– magnez – 14 mg
– fosfor – 54 mg
– potas – 224 mg
– sód – 14 mg
Szparagi zawierają także inulinę. Inulina jest naturalnym prebiotykiem, który aktywizuje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i lipidów w surowicy krwi oaz usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
Kolejną zaletą szparagów jest to, że zawierają asparaginę, która jest odpowiedzialna za gospodarkę wodną organizmu oraz wspomaga pracę nerek.
Szparagi można przyrządzać na różne sposoby. Ze względu na swój charakterystyczny smak, nie potrzebują dużo towarzystwa 🙂 Wyśmienicie smakują gotowane w wodzie lub na parze, polane masełkiem lub oliwą albo też grillowane tak jak u mnie dzisiaj 🙂
Składniki:
– 1 szklanka kaszy kuskus
– 1 świeża papryka
– 1 cukinia
– 50 dag zielonych szparagów
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 250 g greckiej fety
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 łyżeczka suszonego czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Cukinię pokrój w krążki, a paprykę w paski. Pozbądź się zdrewniałych końcówek szparagów, najłatwiej będzie jeśli zegniesz szparagę, wówczas złamie się ona w odpowiednim miejscu. Część jadalną szparaga podziel jeszcze na pół. Rozgrzej na patelni grillowej oliwę i umieść warzywa. Nie musisz grillować wszystkich warzyw na raz jeśli nie mieszczą Ci się na grillu. Możesz grillować warzywa w dowolnej kolejności. Pod koniec grillowania dopraw warzywa solą i czosnkiem.
Kuskus przesyp do miseczki, dodaj kurkumę i pół płaskiej łyżeczki soli, wymieszaj i zalej wrzątkiem powyżej 1 cm nad powierzchnię kaszy. Odstaw kasze na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj kaszę z grillowanymi warzywami i na wierzchu ułóż fetę.
Smacznego!