Królowa polskich zup :) nie inaczej!

Uwielbiam zupy, zwłaszcza te lekkie. Nie zagęszczam zup mąką i śmietaną. Ugotowane na bulionie bogatym w duże ilości warzyw, potrafią naprawdę dobrze smakować. I nośnik smaku w postaci tłuszczu zawartego w śmietanie nie jest już nam wtedy potrzebny. Takie zupy są smaczne, zdrowe i lekkostrawne!

Składniki:

– mięso z indyka (jedno skrzydełko i jeden udziec)

– 5 marchewek (jak ktoś lubi może być nawet więcej, pomidory zrównoważą jej słodki smak)

– 2 korzenie pietruszki

– korzeń selera

– 5 gałązek selera naciowego

– spora natka pietruszki

– por

– 600-700 ml przecieru pomidorowego (oczywiście przecier powinien być bez pestek)

 

Przygotowanie:

Do garnka nalej ok. 3 – 3,5 litra wody. Włóż umyte mięso i wstaw do gotowania na wolnym ogniu. Po około 15 minutach włóż do garnka umyte i obrane warzywa: seler, marchew, pietruszkę oraz seler naciowy, por i natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze około 45 minut. Po tym czasie wyjmij z garnka zieleninę i mięso i dodaj przecier pomidorowy. Oczywiście mięsko do zjedzenia 🙂 Dopraw 2 łyżeczkami soli. Całość gotuj jeszcze około 15 minut. Uwielbiam zupę pomidorową z kluseczkami lanymi. Przepis znajdziesz tutaj http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/zapraszam-na-pyszny-krem-z-pomidorow/

Super smakuje również z ryżem, ale to już oczywista, smaczna klasyka 🙂