Krem z warzyw z indykiem na Wielkanocne śniadanie

 

 

W moim domu, wśród wielkanocnych potraw, na stole zawsze króluje barszcz biały z białą kiełbaską, wędliną, jajkiem i innymi pysznościami ze Święconki. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę, która może być alternatywą podczas wielkanocnego śniadania, dla tych, którzy w tym okresie zmagają się z zaostrzeniem. Jest lekka, delikatna a co najważniejsze przepyszna. Oczywiście smaku barszczu nie da się podrobić, ale uwierzcie mi, że zupa, którą Wam proponuję jest sama w sobie pyszna i oryginalna i może spokojnie konkurować z tradycyjnym białym barszczem  🙂

 

Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego z indyka
  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag szparagów (ja używałam zielone ale spokojnie możesz wykorzystać również białe)
  • 1 średni korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • pszenna bagietka
  • koperek
  • sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa umieść w garnku, zalej 2,5 -3 litrami wody i wstaw do gotowania na średnim ogniu. Por dokładnie umyj i umieść w garnku z pozostałymi warzywami (w całości lub przecięty na pół).

Mięso mielone z indyka dopraw solą (pół łyżeczki) i formuj z niego malutkie kuleczki. Mięsne kuleczki dodaj do gotujących się warzyw (po około 5 minutach gotowania warzyw).

Jeśli używasz zielonych szparagów, umyj je dokładnie i odłam zdrewniałą końcówkę (podczas zgięcia, szparagi same łamią się w odpowiednim miejscu ? ). Jeśli używasz białych szparagów, musisz je również obrać obieraczką do warzyw. Po około 20 minutach od dodania do zupy kuleczek mięsnych dodaj szparagi. Do zupy dodaj około 1,5-2 łyżeczki soli i gotuj całość jeszcze prze około 6 minut. Po tym czasie wyjmij z zupy mięsne kuleczki oraz por a pozostałe składniki zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zblendowaniu dodaj z powrotem do zupy mięsne kuleczki i całość gotuj jeszcze przez minutę.

Do zupy pasują oczywiście grzanki. Ja swoje przygotowuję w tosterze. Kromki bagietki umieszczaj kolejno w tosterze i po delikatnym opieczeniu pokrój w kostkę.

Do zupy idealnie pasuje koperek 🙂

 

PS Jeśli Twoje jelita tolerują jajka, możesz oczywiście dodać je do talerza z zupą przed podaniem 🙂

 

Smacznego!