Krem z pieczonego kalafiora

Dziś zapraszam Was na krem z pieczonego kalafiora z grzankami, prosciutto i grana padano 🙂 Palce lizać!

Jak jest u Was z kalafiorem? Pozwalacie sobie czy wcale a wcale?

Jeśli tak, koniecznie musicie spróbować kalafiora w tej turbo prostej ale mega pysznej wersji 🙂

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora
  • 1,5 litra bulionu ja w tym wypadku używałam z gęsiny ale możesz też oczywiście skorzystać z tego http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/niedzielny-rosolek/
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • grana padano
  • 10 dag prosciutto
  • bagietka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Główkę kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Różyczki kalafiora włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Do garnka włóż upieczonego kalafiora, zalej bulionem i gotuj po przykryciem około 15 minut. Po tym czasie całość zblenduj na gładką masę i dopraw gałką muszkatołową, czosnkiem i pieprzem (ewentualnie jeszcze solą).

Krem podawaj z podsmażoną na patelni grillowej (bez tłuszczu) prosciutto a później na tej samej patelni podgrzaną bagietką pokrojoną na całkiem spore kawałki oraz oczywiście prosciutto!

Smacznego!