Dziś zapraszam Was na krem z pieczonego kalafiora z grzankami, prosciutto i grana padano 🙂 Palce lizać!
Jak jest u Was z kalafiorem? Pozwalacie sobie czy wcale a wcale?
Jeśli tak, koniecznie musicie spróbować kalafiora w tej turbo prostej ale mega pysznej wersji 🙂
Składniki:
- 1 duża główka kalafiora
- 1,5 litra bulionu ja w tym wypadku używałam z gęsiny ale możesz też oczywiście skorzystać z tego http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/niedzielny-rosolek/
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- grana padano
- 10 dag prosciutto
- bagietka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Główkę kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Różyczki kalafiora włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Do garnka włóż upieczonego kalafiora, zalej bulionem i gotuj po przykryciem około 15 minut. Po tym czasie całość zblenduj na gładką masę i dopraw gałką muszkatołową, czosnkiem i pieprzem (ewentualnie jeszcze solą).
Krem podawaj z podsmażoną na patelni grillowej (bez tłuszczu) prosciutto a później na tej samej patelni podgrzaną bagietką pokrojoną na całkiem spore kawałki oraz oczywiście prosciutto!
Smacznego!