Krem z białych warzyw

 

Mam dla Ciebie kolejną prostą i co ważniejsze szybką propozycję, z której musisz skorzystać kiedy Twoje flaczki odmawiają posłuszeństwa. Krem z białych warzyw. Możesz go przygotować na wywarze warzywnym albo mięsnym. Wszystko zależy od tego ile masz czasu i na co masz ochotę. Ja swój przygotowałam na bulionie z kaczki.
Składniki (na wersję wege):
– 1 bardzo mały kalafior
– 3 ziemniaki
– 1 seler
–  1 pietruszka
– 1 por
– 2 litry wody
– 2,5 łyżeczki soli
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do garnka nalej wodę, umyj i obierz wszystkie warzywa. Możesz pokroić warzywa (poza porem) na mniejsze kawałki, wtedy będą potrzebowały mniej czasu, żeby się ugotowały. Do garnka z białymi warzywami dodaj umytą białą i zieloną część pora (por przekrój na pół, możesz związać por dratwą, ponieważ przed zblendowaniem trzeba go „wyłowić”). Warzywa gotuj w osolonej wodzie przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij pora i zblenduj warzywa na gładką masę. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i ewentualnie jeszcze odrobiną soli i gotuj jeszcze całość prze około 4 minuty.
Możesz oczywiście wykorzystać bulion mięsny, np. z rosołu i na jego bazie zrobić krem z białych warzyw.
http://www.smakujzycieznzj.pl/przepisy/niedzielny-rosolek/
A jeśli nie masz teraz problemów z jelitkami, możesz doprawić zupę krem, przed zblendowaniem, trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i 1/4 łyżeczki pieprzu. Możesz również zaszaleć z dodatkami (jak na ostatnim zdjęciu 🙂 ). Na suchej patelni zrób grzanki z pełnoziarnistego pieczywa i na tej samej patelni bez tłuszczu przez 3 minuty podsmaż 4 pokrojone plasterki prosciutto 🙂 Ale takie rzeczy tylko w remisji 🙂
Smacznego!