Jaglanka po raz drugi :)

Jaglanka po raz drugi, ale tym razem z mango!

Uwaga, uwaga amerykańscy naukowcy dowodzą…, że jedzenie owoców mango może wpływać na poprawę stanu zdrowia osób z nieswoistym zapaleniem jelit. A wszystko za sprawą zawartych w owocach mango galotanin, które mogą być rozerwane przez bakterie jelitowe na mniejsze, wchłanialne i bioaktywne cząsteczki.

Do takiego stwierdzenia doszli naukowcy, którzy przeprowadzili badanie wśród pacjentów, u których zdiagnozowano chorobę Leśniowskiego-Crohna (o łagodnym lub średnio-poważnym przebiegu) i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Badanie prowadzono przez 8 tygodni. Poza standardową farmakoterapią uczestnicy badania włączyli do swojej codziennej diety 200-400 gramów mango.

Przeprowadzone badanie pokazało, że po spożyciu owoców mango  objawy WZJG zmniejszyły się, obniżyły się również biomarkery związane ze stanem zapalnym. Nastąpił również wzrost liczebności bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus) i innych probiotycznych bakterii. Podobnie zresztą jak pewnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, istotnych dla zdrowia przewodu pokarmowego.Naukowcy przeprowadzający badanie wskazują, że dla stanu zapalnego jelit i innych przewlekłych chorób zapalnych charakterystyczny jest wysoki poziom endotoksyny (lipopolisacharydu, LPS), a po 8 tygodniach spożywania owocu mango jej stężenie w osoczu krwi wyraźnie spadło.

Tutaj znajdziesz więcej informacji o przeprowadzonym badaniu:
https://today.agrilife.org/2017/07/28/study-investigates-impact-of-mango-consumption-on-bowel-disease/

 

Więc Kochani, warto, warto 🙂 nawet jak się nie choruje na NZJ 🙂

 

Składniki (na dwie porcje):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • syrop klonowy

 

Przygotowanie:

Odmierz 3/4 szklanki kaszy jaglanej i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Kaszę jaglaną gotuj w wodzie w proporcji 1:2, czyli na 3/4 szklanki kaszy jaglanej zagotuj 1,5 szklanki wody. Kaszę wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Po 15 minutach odstaw z palnika i trzymaj w garnku jeszcze przez około 10 minut. Mango umyj, obierz i pokrój na kawałki. Nałóż do miseczki ugotowaną kaszę, mango, 1,5 łyżki (na miseczkę) oleju koksowego i polej syropem klonowym (możesz oczywiście zrezygnować z syropu albo zamienić na miód, syrop daktylowy).

Jeśli masz obawy przed zjedzeniem surowego mango albo wiesz, że nie najlepiej na Ciebie działa spróbuj ugotować mango przez 5-6 minut na parze lub wrzuć do gotującej się kaszy na 5 minut przed końcem gotowania.

Smacznego!