Pieczony indyk w kurkumie z komosą ryżową

Składniki:

– ok. 80 dag piersi z indyka

– ok. ¾ szklanki komosy ryżowej

– 1 cukinia

– 1 papryka żółta

– kurkuma

– lubczyk

– sól

 

Przygotowanie:

Zacznijmy od indyka. Oczywiście zawsze piekę go więcej, bo jest smaczną alternatywą do innych posiłków i dobrze sprawdzi się też na bułeczce 🙂 Pierś z indyka dokładnie umyj, przypraw łyżeczką kurkumy, łyżeczką suszonego lubczyku i łyżeczką soli, przyprawy dokładnie wetrzyj w indyka. Przyprawionego indyka włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, indyka przełóż do worka do pieczenia, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Indyka piecz przez około 1 godzinę.

Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, podobnie postąp z cukinią. Wydrąż z niej pestki i drobno pokrój. Czas na komosę ryżową. Ziarna komosy ryżowej dobrze wypłucz pod bieżącą wodą i gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 (3/4 szklanki komosy, 1 i 1/2 szklanki wody), przez około 10-15 minut. Razem z komosą, w jednym garnku gotuj pokrojone w kostkę warzywa. Całość w trakcie gotowania przypraw 0,5 łyżeczki kurkumy.

PS Jak reagujecie na gotowana paprykę podczas zaostrzenia? Ja ok, więc korzystam 🙂 Jeśli jej nie tolerujecie, po prostu zastąpcie ją większą ilością cukinii 🙂

Pamiętajcie, że komosa ryżowa zawiera saponiny, dzięki którym ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, antyalergiczne i immunostymulujące. Poza tym jest źródłem pełnowartościowego białka, wielu witamin i składników mineralnych.