Greckie wakacje :)

Dziś pomysł na prawdziwą grecką sałatkę, zapraszam wszystkich w remisji 🙂

 

Składniki:

– 2 dojrzałe pomidory

– 4 ogórki gruntowe

– 2 papryki (najlepiej zielone ale ja czasem robię z żółtą albo czerwoną 🙂 )

– oliwki zielone

– 1 czerwona cebula

– 2 łyżki soku z cytryny

– 15 dag prawdziwej greckiej fety

– 8 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka oregano

 

Przygotowanie:

Pomidory, ogórki, paprykę i cebulę pokrój niedbale w większe kawałki. Dodaj oliwki i dopraw oregano. Całość skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż duże i grube plastry fety i polej obficie oliwą.

Polecam z pszennym, chrupiącym pieczywem, najlepiej podgrzanym w opiekaczu 🙂

Proste, wiejskie danie a jakie pyszne! No i grecka sałatka nie potrzebuje sałaty 😉