Dziś pomysł na prawdziwą grecką sałatkę, zapraszam wszystkich w remisji 🙂
Składniki:
– 2 dojrzałe pomidory
– 4 ogórki gruntowe
– 2 papryki (najlepiej zielone ale ja czasem robię z żółtą albo czerwoną 🙂 )
– oliwki zielone
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki soku z cytryny
– 15 dag prawdziwej greckiej fety
– 8 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Pomidory, ogórki, paprykę i cebulę pokrój niedbale w większe kawałki. Dodaj oliwki i dopraw oregano. Całość skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż duże i grube plastry fety i polej obficie oliwą.
Polecam z pszennym, chrupiącym pieczywem, najlepiej podgrzanym w opiekaczu 🙂
Proste, wiejskie danie a jakie pyszne! No i grecka sałatka nie potrzebuje sałaty 😉