Gołąbki bez kapusty

Czy gołąbki bez kapusty to nadal gołąbki? 🙂

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g ryżu
  • 3 łyżeczki koperku
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 marchewki
  • Jeśli jesteście odważni to również mała cebulka i 3 ząbki czosnku (ja w zaostrzeniu unikam)

Przygotowanie:

Gotuj ryż przez około 15 minut. Po ugotowaniu ostudź ryż i wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, 1,5 łyżeczki soli, kaszą manną i koperkiem. Jeśli jesteś odważna/odważny dodaj pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i formuj w gołąbki. Do garnka nalej wodę (ok. 150-170 ml) i dodaj pół łyżeczki soli. A jeśli na przykład zostało Ci z poprzedniego dnia trochę bulionu możesz spokojnie wodę zastąpić bulionem :). Do gotującej się na wolnym ogniu wody/bulionu wkładaj uformowane gołąbki. Gołąbki gotuj pod przykryciem przez 50 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy, startą na tarce marchewkę i dopraw bazylią i lubczykiem. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 15 minut.

Gotowe!

Smacznego 🙂