Filet z halibuta pieczony w papilotach

 

 

Hmmm i znowu mam zamiar zacząć od tego, że to wspaniałe danie jest mega proste, szybkie i przepyszne. Wiecie co… jest wiele plusów jedzenia lekkostrawnego i niewątpliwie jednym z tych plusów jest to, że nie wymagają tego, żeby spędzać dużo czasu w kuchni, a umówmy się, jeśli nasz układ pokarmowy nie jest w najlepszej formie często nie mamy po prostu siły, żeby spędzać czas na gotowaniu.

Dziś przedstawiam Ci filet z halibuta z warzywami, pieczony w papilotach.

Składniki (4 porcje):
– 80 dag fileta z halibuta
– 3 pomidory
– 80 dag zielonych szparagów
– 2 cukinie
– pęczek koperku
– olej lniany (do polania na talerzu po upieczeniu)
– sól

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie umyj. Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż ze środka pestki (najłatwiej zrobisz to za pomocą łyżki stołowej), następnie pokrój cukinię w półplasterki o szerokości ok. 2 cm. Pomidory pokrój w ósemki i wydrąż z nich pestki. Zielonych szparagów nie musisz obierać, jedynie odłam zdrewniałą końcówkę łodygi. Chwyć jedną ręką za końcówkę szparaga a drugą mniej więcej w połowie i zegnij. Wówczas ta końcówka sama odłamie się we właściwym miejscu.
Halibuta umyj, podziel na 4 części, ułóż na papierze do pieczenia (najlepiej każdą część na osobnym kawałku papieru) i oprósz niewielką ilością soli. Dookoła każdej porcji ryby ułóż warzywa i na wierzchu połóż koperek. Tak przygotowaną rybę zawiń w papier do pieczenia. Ułóż zapakowane rybki na blaszce do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 30-35 minut.

Przed podaniem polej każdą porcję łyżką oleju lnianego.

Smacznego!