Dlaczego warto jeść jarmuż?
Jarmuż jest bogatym źródłem witamy K1, która odpowiada w naszym organizmie za proces krzepnięcia krwi. Jarmuż jest również źródłem witaminy C i cennych składników mineralnych, m. in wapnia, żelaza, potasu i uwaga: sulforafanu! Temu składnikowi warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Przede wszystkim pomaga w walce z zakażeniem Helicobacter pylori, przez co pomaga w ochronie przed wrzodami żołądka i dwunastnicy.Poza tym dzięki zawartości witaminy C, jarmuż, jest również silnym antyoksydantem, który spowalnia proces starzenia się organizmu oraz wspomaga proces gojenia ran.
Składniki:
– 8 liści jarmużu
– 1 szklanka kaszy bulgur
– natka pietruszki
– 80 dag dorsza bez skóry i ości
– słodka papryka
– czosnek mielony
– pół cebuli
– kurkuma
– sól
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 4 łyżki oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Dorsza przygotowałam na parze. Umyj dokładnie surowego dorsza, podziel na 4 porcje, dopraw delikatnie solą i włóż do naczynia do gotowania na parze. Dorsza gotuj przez 12-15 minut.
Kaszę bulgur gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (na 1 szklankę kaszy, 2,5 szklanki wody). Do gotowania kaszy dodaj 1/4 łyżeczki soli, po pół łyżeczki słodkiej papryki, kurkumy i mielonego czosnku oraz drobno poszatkowaną połówkę cebuli. Całość gotuj ok. 7 minut. Po ugotowaniu kaszy odstaw ją jeszcze pod przykryciem na około 15 minut, żeby spęczniała i wchłonęła całą wodę, na koniec wrzuć do garnka 2 łyżki natki pietruszki.
Czas na chipsy z jarmużu… One na prawdę smakują jak chipsy sklepowe, ale na szczęście tylko w tym są podobne 🙂
Liście jarmużu dokładnie umyj, osusz i wytnij grubą łodygę, która biegnie wzdłuż liścia. Liście porwij lub pokrój na większe kawałki, a następnie wymieszaj w misce z ulubionymi przyprawami i olejem rzepakowym. Ja do swoich chipsów dodałam sól, słodką paprykę i mielony czosnek. Przyprawione liście jarmużu ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 5-6 minut w 180 stopniach C.
Już na talerzu, polej delikatnie liście jarmużu olejem z pestek dyni.
Jestem pewna, że ten zestaw Ci posmakuje 🙂
Smacznego!