Dorsz na parze z chipsami z jarmużu

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest bogatym źródłem witamy K1, która odpowiada w naszym organizmie za proces krzepnięcia krwi. Jarmuż jest również źródłem witaminy C i cennych składników mineralnych, m. in wapnia, żelaza, potasu i uwaga: sulforafanu! Temu składnikowi warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Przede wszystkim pomaga w walce z zakażeniem Helicobacter pylori, przez co pomaga w ochronie przed wrzodami żołądka i dwunastnicy.Poza tym dzięki zawartości witaminy C, jarmuż,  jest również silnym antyoksydantem, który spowalnia proces starzenia się organizmu oraz wspomaga proces gojenia ran.

Składniki:

– 8 liści jarmużu

– 1 szklanka kaszy bulgur

– natka pietruszki

– 80 dag dorsza bez skóry i ości

– słodka papryka

– czosnek mielony

– pół cebuli

– kurkuma

– sól

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 4 łyżki oleju z pestek dyni

 

Przygotowanie:

Dorsza przygotowałam na parze. Umyj dokładnie surowego dorsza, podziel na 4 porcje, dopraw delikatnie solą i włóż do naczynia do gotowania na parze. Dorsza gotuj przez 12-15 minut.

Kaszę bulgur gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (na 1 szklankę kaszy, 2,5 szklanki wody). Do gotowania kaszy dodaj 1/4 łyżeczki soli, po pół łyżeczki słodkiej papryki, kurkumy i mielonego czosnku oraz drobno poszatkowaną połówkę cebuli. Całość gotuj ok. 7 minut. Po ugotowaniu kaszy odstaw ją jeszcze pod przykryciem na około 15 minut, żeby spęczniała i wchłonęła całą wodę, na koniec wrzuć do garnka 2 łyżki natki pietruszki.

Czas na chipsy z jarmużu… One na prawdę smakują jak chipsy sklepowe, ale na szczęście tylko w tym są podobne 🙂

Liście jarmużu dokładnie umyj, osusz i wytnij grubą łodygę, która biegnie wzdłuż liścia. Liście porwij lub pokrój na większe kawałki, a następnie wymieszaj w misce z ulubionymi przyprawami i olejem rzepakowym. Ja do swoich chipsów dodałam sól, słodką paprykę i mielony czosnek. Przyprawione liście jarmużu ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 5-6 minut w 180 stopniach C.

Już na talerzu, polej delikatnie liście jarmużu olejem z pestek dyni.

Jestem pewna, że ten zestaw Ci posmakuje 🙂

Smacznego!