Domowa chałwa

Kto ma ochotę na coś słodkiego? 🙂 Słodkiego i zdrowego 🙂

Koniecznie spróbuj zrobić chałwę, jest pyszna, słodka, zdrowa i gwarantuje, że jak już ją raz zrobisz to nigdy nie kupisz tej „sklepowej”. Mało tego, robi się ją w mig.

Podstawą chałwy są ziarna sezamu. Wiesz, że ziarna sezamu zawierają więcej wapnia niż mleko? Szklanka mleka zawiera 300 mg wapnia, natomiast 100 g ziaren sezamu aż 975 mg, a dzienne zapotrzebowanie na wapń u kobiet i mężczyzn wynosi 800-1000 mg. Sezam jest bogatym źródłem fitosteroli, które zapewniają prawidłową pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając jednocześnie rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych oraz mają działanie przeciwnowotworowe.

Składniki:

– 170  gramów białego sezamu
– 80 gramów ziaren słonecznika
– 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ziarna sezamu i słonecznika upraż na suchej patelni do uzyskania jasnozłotego koloru. Ziarna praż na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły. Odstaw ziarna do ostygnięcia. Po ostudzeniu zblenduj blenderem na proszek, dodaj miód, dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia, dokładnie uformuj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Chałwę przechowuj w lodówce, ponieważ sezam zawiera duże ilości tłuszczu i nieodpowiednie przechowywanie (wysoka temperatura, światło słoneczne) może spowodować jełczenie.
Smacznego 🙂