Łosoś w takim wydaniu jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad lub kolację. Smak tego dania jest nieziemski a wykonanie dziecinnie proste.
Koniecznie zanotujcie na swojej liście zakupów składniki, które Wam za chwilkę podam, bo przydadzą się podczas kolejnego gotowania 🙂
Tylko uwaga! Ten smak uzależnia 🙂
Składniki (4 porcje):
– 50 dag fileta z łososia bez skóry
– 4 dojrzałe avocado
– 2 dojrzałe, średniej wielkości mango (lub jedno bardzo duże)
– 4-5 łyżek imbiru marynowanego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 szklanka kuskus
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki kurkumy w proszku
– pół łyżeczki imbiru w proszku
– 1 łyżka miodu
– 5 łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
Łososia dokładnie umyj, podziel na 4 porcje i przełóż do naczynia, w którym będzie się marynował. Łososia delikatnie natrzyj niewielką ilością soli, miodem i sosem sojowym i wstaw do lodówki w przykrytym naczyniu na około 2 godziny.
Czas na pyszny sos 🙂 Avocado i mango dokładnie umyj, obierz ze skóry, pozbądź się z nich pestek i pokrój w drobną kostkę tej samej wielkości. Do pokrojonych owoców dodaj poszatkowany imbir marynowany oraz 2 łyżki soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Zamarynowanego łososia przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj przez 15 minut.
Kuskus przesyp do większej miseczki, wymieszaj dokładnie z solą, imbirem i kurkumą i zalej wrzątkiem około 1 cm nad powierzchnię kaszy.
Łososia podawaj z kuskusem i sosem z avocado, mango i imbiru 🙂
Smacznego!