Zupa jest przepyszna, pożywna i bardzo delikatna, a dzięki kurkumie ma charakterystyczny i nieco orientalny smak 🙂 A przy mocno ograniczonej diecie, stosowanej podczas chorób układu pokarmowego oraz często pozbawionej wyrazistego smaku, stanowi ciekawą odmianę w naszym menu.
A tutaj znajdziesz dodatkowe informacje na temat właściwości kurkumy 🙂
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń selera
- 1 por
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- makaron ryżowy
Przygotowanie:
W garnku zagotuj 2 litry wody. Z mięsa przyprawionego 0,5 łyżeczki kurkumy i 0,5 łyżeczki soli uformuj nieduże kuleczki i wrzuć do gotującej się wody. Warzywa korzenne dokładnie umyj, obierz, pokrój na drobne kawałki i dodaj do gotującej się wody. Kolejno dodaj dokładnie umyty por. Zupę ze wszystkimi składnikami gotuj przez około 30-35 minut na wolnym ogniu. Pięć minut przed końcem gotowania dopraw zupę pozostałą solą i pieprzem oraz wyjmij por. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron najlepiej podawaj bezpośrednio do talerza a następnie zalej go bulionem z warzywami i pulpecikami.
Smacznego!