Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami

 

A u mnie na talerzu często gości ostatnio cukinia 🙂

Cukinia jest cudowną bazą dla wariacji kuchennych 🙂
Co powiecie na bezmięsne danie z kaszą gryczaną, pieczarkami, kaparami i suszonymi pomidorami a do tego pyszny sosik z pieczarkami 🙂
To co dasz się namówić???
Składniki:
– 1 szklanka kaszy gryczanej (ja używałam nieprażonej, ale bez problemu możesz użyć prażonej)
– 6 okrągłych cukinii
– 1 kg świeżych pieczarek
– 400 ml śmietanki 36% (czytaj uważnie skład i absolutnie nie kupuj tych, które zawierają karagen)
– 4 ząbki czosnku
– 2 cebule
– 2 łyżki kaparów
– 6 suszonych pomidorów
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Pieczarki umyj i pokrój w pół plasterki. W garnku lub na patelni podgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej przełóż pokrojone pieczarki. Do pieczarek dodaj dwie łyżki soku z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś pieczarki tak długo aż wyparuje z nich cała woda.
W garnku zagotuj dwie szklanki osolonej wody. Do gotującej się wody dodaj szklankę kaszy gryczanej. Gotuj kaszę przez 20 min. Cukinie umyj odkrój od góry na wysokości 1 cm i wydrąż z nich środek z pestkami. Odejmij 1/2 uduszonych pieczarek. Pozostałą część pieczarek wymieszaj z ugotowaną kaszą. Do kaszy z pieczarkami dodaj kapary i pokrojone suszone pomidory.Na łyżce oleju rzepakowego podsmaż pokrojoną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pół porcji podsmażonej cebulki z czosnkiem dodaj do uduszonych pieczarek a pozostałą połowę do farszu z kaszy.
Farsz z kaszy, pieczarek, kaparów, suszonych pomidorów dokładnie wymieszaj dopraw do smaku solą i pieprzem i nadziewaj nim wydrążone cukinie. Faszerowane cukinie przykryj odciętymi końcówkami, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Cukinie piecz przez około 25 do 30 min.
Czas na sos z pieczarek. Do wymieszanych pieczarek z cebulą i czosnkiem dodaj śmietankę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 min.
Upieczone cukinie podawaj razem z sosem z pieczarek.
Jestem pewna że będzie to jedno z twoich ulubionych dań.
Smacznego!