Babka piaskowa i w dodatku kokosowa :)

 

 

Oczywiście jak Święta Wielkanocne to i babka piaskowa musi się pojawić 🙂

Co powiesz na babkę piaskową w 100% bez glutenu i laktozy z nienachalnym smakiem kokosa? Hmm? Polecam 🙂 W końcu w Święta słodkości na stole muszą się pojawić 🙂

 

Składniki:

  • 320 g mąki ziemniaczanej
  • 280 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno, w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru kokosowego
  • 8 malutkich jajek lub 5-6 jajek normalnych rozmiarów (ja akurat miałam 8 mini jajek od zielononóżki)
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • ewentualnie 2 łyżki cukru pudru do posypania

 

Przygotowanie:

Olej kokosowy ucieraj przez około 5 minut z cukrem kokosowym. Oddziel białka od żółtek i zacznij stopniowo żółtko po żółtko dodawać do cukru z olejem w dalszym ciągu ucierając. Po dokładnym połączeniu żółtek z cukrem i olejem do całości dodaj mąkę ziemniaczaną i wszystkie składniki mieszaj jeszcze dokładnie w mikserze przez około 3 minuty. Czas na wanilię. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i ostrzem noża wyskrob miąższ i dodaj go do przygotowanej masy i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij dokładnie wszystkie białka. Ubite białka delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą z żółtek, mąki, oleju i cukru. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Blaszkę posmaruj delikatnie olejem kokosowym i posyp mąką ziemniaczaną, aby ciasto nie przywarło do blaszki. Pozbądź się nadmiaru mąki przechylając blaszkę „do góry nogami” 🙂 Do upieczenia możesz użyć typowej blaszki do babki lub keksówki. Przełóż ciasto do blaszki i wstaw do piekarnika na około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu możesz posypać babkę cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że będzie Ci smakować 🙂